"Minden ami művészet"

Kapcsolat

Templom tér 3.
Pomáz
2013
+36 26 525 330
zsideierika@gmail.com

Pályázat 2020

HangSzín - digitális élményalapú komplex tehetséggondozó program NTP-MŰV-20-0070

„HangSzín - digitális élményalapú komplex tehetséggondozó program”  NTP-MŰV-20-0070 c. pályázatunk­ban a növendékeink megismerkedtek a szcenika, benne a hangtechnika területeivel, a gyakorlatban is használva azon elektronikus és digitális technikai esz­közöket, melyek segítik színpadi sze­replésüket, alkotó tevékenységüket.

A diákok olyan elméleti és gyakorlati tudást szereztek a 60 órás program alatt, amelyek saját hangszeres tanulmányaikat is elősegítik, elmélyítik. Felvételt készítettek a próbákról, amiket később kielemeztek, értékeltek.

A tehetséges színjáték szakos tanulók megismerték azokat a színpadtechnikai eszközök működését és használatát, melyeket az előadások alatt használtak.  A program folyamán megismerték és megtanulták a digitális eszközrendszer szükséges, de elégséges használatát. A gyakorlatok során az alkalmazott berendezéseket úgy integráltuk alkotói és előadói folyamatba, hogy azok a diák képességeinek feltárását és fejlesztését szolgálták, meghagyva a tehetség szuverenitását, és az emberi minőséget. A megszülető produkciókat így a valódi értékek, és nem a technikai attrakciók jellemezték.

A tanulmányutak alkalmával betekintést nyerhettek a növendékek profi színházi produkciók hang és fénytechnikai megvalósításaiba is. Az ott szerzett tapasztalatokat az órákon tanári segítséggel megbeszélték, kielemezték.

1. 2021. június 13-án tartottunk egy 4 órás családi napot a Teleki-Wattay Művészeti Iskola udvarán és termeiben, ahol nemcsak a gyerekek és testvéreik, hanem a szülők is megtalálhatták a számukra érdekes foglalkozásokat, kipróbálhatták az eddig csak a gyermekeik használta hangszereket és hangtechnikai eszközöket.

2. Beszélgetést szerveztünk a digitális világ eszközfüggőségi és kommunikációs veszélyeiről, kihívásairól is. Ez a digitális kompetenciák elmélyítését szolgáló, élmény- és felfedezés központú, komplex program volt.

3. A program egésze alatt a folyamatot dokumentáló filmet készítettünk a gyerekekkel közösen, így ösztönözve őket, egyben lehetőséget adva nekik a digitális eszközök tudatos használatára, a digitális világgal való ismerkedésre.

4. Egy napos tanulmányutakat szerveztünk, melyben kiemelt figyelmet fordítunk a meglátogatott intézmények hangtechnikai, akusztikai, építészeti adottságaira:

- 2021. november 16 - MUPA Fesztiválszínház látogatás, épületbejárás és előadás 14 fő

- 2021. november 17. - Vígszínház épületbejárás, kulissza titkok foglalkozás és előadás 15 fő

- 2021. november 20. -Etyek Korda Filmstúdió látogatás - Legyél Te is filmsztár c. program - filmalkotás 15 fő

- 2021. november 23 -  Madách Színház látogatás és előadás 14 fő

A pályázat segítségével beszereztünk egy 14-csatornás analóg keverőpult be­épített 16-csatornás multi-track felve­vővel és USB audio interfésszel.

Ezzel az eszközzel tudták a program résztvevői több sávra (akár 16) felvenni az együttesek, énekesek produkcióit. Az eszköz hangkeverésre és szerkesztésre is alkalmas.

A program, a Nemzeti Tehetség­program és a Miniszterelnökség Csalá­dokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter támogatásával valósult meg.